• Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 by  Helen Saunders. Proudly created with Wix.com

This garden is the central courtyard in an art gallery complex, and provides space for gallery visitors to relax and reflect, or socialise during a visit. I wanted to create a space which would reflect the clean lines of the gallery, yet provide somewhere to feel connected to nature – contrasting to the white interior.

The garden features a central pool, which will collect rainwater, fed by rills running from the building downpipes. Surrounding the pool is moisture-loving meadow planting, irrigated by the rainwater, made up of a mixture of native and non-native wetland plants, including grasses, reeds, and flowering perennials. Ground cover plants will creep into the joints between the concrete planks, creating a soft edge between hard materials and planting. Concrete benches next to the rills allow visitors to view the meadow at close-quarters, while patio space at either end of the garden is designed for informal seating to be set out on a sunny day, or for a temporary exhibition.

The aim was to create an immersive, tranquil space, which connects the visitor to the garden and the processes that sustain it.

Helen Saunders Landscape & Garden Design

London

hkates86@gmail.com

Tel: 07912257661